DIVERSE

BRÂNZETURI din toată lumea – partea a VI-a

 

GRECIA – FETA

Deși are în spate o tradiție de preparare de peste 6.000 ani și este recunoscută ca brânza etalon a Greciei și Ciprului, brânza Feta provine din italienescul “fetta” care se traduce prin felie.Se presupune că brânza Feta se numea la început tyripheta, adică „felie de brânză“ și a devenit cunoscută datorită emigrării populației grecești în diferite zone ale lumii.
Prima mențiune despre Feta apare în secolul al XIV-lea, într-o carte de bucate publicată la Veneția. Cu toate acestea, paternitatea grecilor a fost recunoscută în anul 2002, când printr-o hotărâre a Curții Europene de Justiție, Grecia primește dreptul exclusiv de a utiliza marca de brânză Feta. Doar produsele fabricate în Grecia din lapte de capră și oaie pot fi denumite brânza feta.
Uniunea Europeană a hotărât că denumirea de “Feta” poate fi aplicată doar acelor sortimente care conțin 70% lapte de oaie și nu mai mult de 30% lapte de capră.

Brânza feta originală se obține doar din lapte de capră, această variantă fiind mult mai cremoasă și mai moale decât cele obținute din combinație de lapte.

Brânza Feta face parte dintre ingredientele de bază ale bucătariei grecești. Astăzi, Feta este unul dintre cele mai răspândite tipuri de brânză, la nivel internațional.


În general, brânza Feta se obține din lapte de capră sau oaie, însă există și variante combinate de Feta din lapte de capra și oaie. În Grecia, istoria brânzei Feta se pierde undeva în antichitate, ea apărând și în scrierile lui Homer. Printre cele mai vechi combinații erau cele de brânză cu măsline.
Feta grecească are diverse echivalente de brânză în alte țări. În Bulgaria, brânza Feta este cunoscută sub numele de “Sirene”. Aceasta se obține tot din lapte de capră sau oaie și, la fel ca în Grecia, produsul se folosește ca brânza de masa , brânza pentru salate sau brânza de pus în mâncăruri la cuptor (plăcinte etc). Echivalentul românesc este telemeaua, iar cel turcesc este Beyaz peynir.
Brânza Feta este o brânză de un alb curat, având o textură fărămicioasă și un gust sărat. Brânza este moale și pufoasă, putând fi topită destul de ușor dacă este lăsată la căldură.
Brânza Feta este folosită în primul rând în preparatele aparținând bucătăriei mediteraniene. De cele mai multe ori, ea este utilizată pentru a pregăti aperitive, pizza, plăcinte sau salate. Produsul are un conținut de grăsime de aproximativ 40-50%.

Brânza Feta se potrivește foarte bine cu măsline, anșoa, busuioc, legume, fructe, roșii, fructe de mare și carne de pui.
Gustul său sărat și aroma de brânză proaspătă este foarte plăcută. Persoanele care nu mănâncă brânzeturi sărate pot pur și simplu să scufunde Feta într-un vas cu apă proaspată, pentru a o desăra.

Pentru băuturi, trebuie alese fie vinuri grecești, de tipul retsina, fie sucuri naturale, din citrice sau sucuri de roșii.
În ceea ce privește depozitarea, Feta este o brânză apoasă, care se usucă repede în lipsă de lichid. De aceea, ea este vândută în ambalaje care conțin apă sau ulei și astfel trebuie să fie și păstrată, până când se folosește în bucătărie.
Dacă nu are un ambalaj propriu, învelește-o în hârtie și apoi pune-o într-o pungă de plastic și ține-o în frigider.
O altă variantă este să păstrezi Feta în ulei de masline. Brânza se așează într-un borcan și se acoperă cu ulei de măsline, apoi se sigilează și se păstrează într-un loc răcoros, însă nu în frigider (prin urmare, spre deosebire de Feta proaspată, care trebuie ținută în frigider, Feta conservată în ulei poate fi depozitată într-un loc răcoros). Acest tip de brânză în ulei este foarte potrivit pentru salate.
Nu este recomandat să congelezi brânza Feta, deoarece își va schimba textura.
Când trebuie să o folosești în mâncare, scoate-o din frigider cu 30 de minute înainte și las-o să ajungă la temperatura camerei. Aroma sa va fi astfel mai puternică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *