DIVERSE

BRÂNZETURI din toată lumea – partea a V-a

ELVEȚIA

Dacă vă place brânza, Elveția este locul ideal. Un elvețian consumă 22 kg de brânză pe an, puțin în urma nemților, islandezilor sau filandezilor.
Dacă pe ambalajul brânzei scrie Alpkase, aveți în fața Dumneavoastră o brânză deosebită, produsă din lapte păscut de vaci pe pășunile alpine din munții Alpi.
Iată câteva exemple de mărci autentice elvețiene :
Emmental, Le Gruyère, Le Raclette du Valais, Tete de Moine, Vacherin Mont-d’Or 


EMMENTAL
Asociată cu brânzeturile tipic elvețiene, Emmental este recunoscută pentru găurile de mărime semnificativă întâlnite pe suprafața sa. Cu un gust dulceag și o aromă ușor picantă, sesizabilă abia la finalul degustării, ea este adesea gratinată sau folosită în prepararea fondue.
Emmental este o brânză gourmet de foarte bună calitate, produsă în Elveția de sute de ani. Cu o textură cremoasă și un gust delicios, Emmental este ideală pentru un răsfaț cu fondue din brânzeturi, dar și pentru sandwich-urile calde din iarnă.
Brânza Emmentaler este una dintre cele mai populare tipuri de brânză din Elveția. Aceasta este originară din valea Emme, în cantonul Bern.
Emmentaler se produce în Elveția din secolul al XIII-lea. Brânza se obține din lapte de vacă și este maturată între 4 și 14 luni, în funcție de tipul de brânză dorit, mai ușoară sau cu un gust mai pregnant. Vacile de la care se obține laptele sunt hrănite cu iarbă și fân, nu și cu siloz. În procesul de fabricație nu se folosesc aditivi și nici ingrediente modificate genetic.
Brânza Emmental este un aliment pe care îl poți folosi în preparate reci și calde în bucătarie. Alimentul poate fi folosit la micul dejun, în gustări și deserturi.
Emmental este potrivită pentru fondue de brânză,îin sandwich-uri, la un platou cu brânzeturi și fructe pentru desert.

Pentru a prepara un fondue de brânză după rețeta alpină, pe lângă brânză, se mai folosește vin alb, unt, usturoi (untul topit pe foc și amestecat cu vinul și usturoiul), făina și amidon de porumb. Amestecul se lasă la fiert până când sosul dă în clocot, apoi se servește cu crutoane.

Emmental este apreciată și caldă, topită, în mâncăruri precum quiche, sandwich la toaster, ca sos peste ton, în cordon bleu etc.


Pentru a se menține proaspătă cât mai mult timp, ține Emmental în frigider, în ambalajul original. Poți înveli brânza și în hârtie cerată, apoi o poți pune într-o pungă de plastic. Emmental poate fi și înghețată pentru a fi folosită mai târziu în sosuri, tocănițe sau supe, însă iși va pierde o parte din proprietăți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *