DIVERSE

BRÂNZETURI din toată lumea – partea a III-a

Cheddar

De proveniență englezească, acest soi se prepară cu ajutorul laptelui de vacă și are o textură uscată. Aroma ei amintește de gustul nucilor, iar culorile variază  de la sidefiu și până la un galben intens, în funcție de sezon și de hrana  asimilată de animale.

Reprezintă cea mai cunoscută brânză din Marea Britanie, însă ea a depașit demult granțtele țării și a devenit un produs consumat pe scară largă. Astăzi, brânza Cheddar este produsă în mai multe pățti ale lumii, însă numai cea englezească este considerată originală.

Brânza Cheddar este un produs englezesc, provenit din satul Cheddar, din  Somerset, Anglia. Istoria ei este veche de câteva sute de ani, fiind produsă  pentru prima dată in secolul al XVI-lea.

Brânza Cheddar este făcută din  lapte de vacă și are un aspect  ferm și neted. Brânza are o culoarea albă sau gălbuie, iar conținutul acesteia poate să fie fărămicios. Unele tipuri de brânză Cheddar au coloranți adăugați, astfel încât aceasta capătă o nuanță  portocalie.

În general, brânza Cheddar este de două tipuri:

  • tipul moale și ușor, caz iî care brânza se topește repede și poate fi întinsă cu ușurință pe pâine. Este vorba despre tipul mai tânăr, cu un aspect  neted.
  • tipul mai ferm, potrivit pentru rețetele care implică o brânză rasă sau fărămițată și încorporată într-o compoziție (sosuri etc). Tipul maturat este de  fapt cel mai fărămicios. Cu cât este mai matură brânza, cu atât aroma sa se simte mai puternic.

Poți servi brânza Cheddar cu pâine integrală, pâine de secară, alături de fructe precum merele sau perele sau alături de legume precum ciupercile și roșiile. De asemenea, o poți folosi în sandwich-uri, tocănițe, mâncăruri făcute la cuptor, macaroane, supe, salate și chiar în preparate tradiționale  internaționale precum tacos.

Când folosești brânza Cheddar în prepararea mâncării, este recomandat să o gătești la foc mic, deoarece brânza tinde să se separe de grăsimea ei naturală la temperaturi  ridicate .

Dacă ai nevoie de brânza Cheddar rasă, pune-o la frigider înainte, pentru a  fi suficient de tare. Dacă vrei să o servesti proaspătă, negătită, in acest caz  se recomandă ca branza Cheddar să fie servită la temperatura camerei. În timpul  în care stă până ajunge la această temperatură, brânza iși intensifică aroma sa  naturală și este mai gustoasă.

În ceea ce privește băuturile, servește-o împreună cu un vin roșu, cu bere  sau cidru. În cazul unei brânze Cheddar moi (tinere), servește-o alături de un vin Merlot. In cazul brânzei mai tari, servește-o cu un pahar de Pinot Noir sau Cabernet.

Dacă vrei să o depozitezi, o poți pune la frigider. Odată ce ai desfăcut-o din ambalajul ei, pune-o într-o pungă de plastic fără aer și leag-o bine. În  frigider, brânza Cheddar trebuie așezată în locul cel mai puțin rece, unde se păstrează proaspătă până la 4 săptămâni. În cazul în care ai o brânză Cheddar matură (tipul tare), dacă apar urme de mucegai, acestea pot fi înlăturate simplu cu un cuțit, iar restul se consumă până la data de expirare precizată pe ambalaj.

De asemenea, ea poate fi și congelată, însă acest proces de îngheșare îi schimbă textura, fără să-i schimbe și gustul. O brânză Cheddar dezghețată este recomandat să fie folosită pentru gătit.

Stilton

Lordul brânzeturilor, vine din Anglia, mai precis, din localitatea Stilton, situată pe The Great North Road care leagă Anglia de Scoția din cele mai vechi timpuri. Chiar dacă este preparată la o fermă de lângă Melton Mawbray din Leicestershire, locul în care a ieșit în lume, în urmă cu 2 secole, este orașul Stilton.

Protecția denumirii de origine datează din secolul al XVIII-lea. Astăzi, regiunea de origine include Leicestershire, Nottinghamshire și Derbyshire. Sunt, in total, șapte furnizori autorizați de brânză Stilton. Cel mai mare, Long Clawson Dairy, a fost fondat in anul 1911, ca asociație de tip cooperativ între 12 fermieri din Long Clawson, Leicestershire.

Un titlu de mândrie pentru producătorii brânzeturilor Stilton este respectarea Celor Cinci drepturi statuate în 1994 de asociația Freedom Food: dreptul animalului de a nu fi supus la frică și stres; dreptul de a nu fi expus la durere, rănire și boală; dreptul de a nu suferi de foame și sete; dreptul la confort; dreptul la un comportament natural.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *